HTML

Tréber Tibi ír...klikkelj, olvass

Tréber Tibor, publicista palánta, hétvégi hírszerkesztő, egyébként a világra nyitott, azt fél szemmel követő, elmélkedő, amatőr blogger írásait teszi itt közre.

Friss topikok

Archívum

6., A Tiszát szennyező bánya újranyitása téma volt 2010 első felében

2011.02.14. 00:37 :: trebertibor

 Újra kinyithat a Tiszát szennyező bánya

 

A Romania libera című napilap értesülései szerint újra megnyithatják, a 10 évvel ezelőtti, tiszai ciánszennyezést okozó bányát. Az orosz milliárdos, Mihail Prokhorov, tulajdonában álló Polyus Gold nevű vállalat kérvényezte a környezetvédelmi engedély kibocsátását.

Calis Crisan, a Máramaros megyei környezetvédelmi őrség vezetője szerint nem lehetetlen, hogy megkapják az engedélyt. Ehhez azonban teljesíteniük kell, az európai kitermelési szabványokat. A Polyus Gold is ciántechnológiát szeretne alkalmazni.

 

2000. január 30-án, a romániai Nagybánya térségben lévő, román-kanadai Aurul Rt bányavállalat tulajdonát képező ülepítő tó gátja, átszakadt. 100 – 120 ezer köbméter cianiddal szennyezett víz került a Szamoson keresztül a Tiszába. Ez volt a Magyarországon regisztrált, legnagyobb vízszennyezés.

 

A Magyar állam 29 milliárd forint kártérítési igényt jelentett be 2000-ben az Aurul Rt-vel szemben. A cég időközben csődöt jelentett. A csődbiztos nyilatkozata szerint, a társaságnak nincs elég vagyona a kárigény teljesítéséhez.

A Magyar állam 2000 decemberében. polgári peres eljárást indított az Aurul Rt.-vel szemben.

 

Az Európai Unió Nagybánya Munkacsoportja megállapította, hogy a tározótó műszaki védelmének elégtelensége, az Aurul gondatlansága okozta a gátszakadást.

A hivatalos román vizsgálat szerint, "előre nem látható körülmények" okozták a katasztrófát. A romániai ügyészség rámutatott arra, hogy a térség hőmérséklete -13 Celsius-fokról, 1,6 Celsius-fokra emelkedett. Ez jelentős olvadáshoz vezetett.

 

A Krónika című romániai lap információi szerint, a nyomozati dossziékból kiderül, hogy az Aurul Rt. bányájának tervezésekor, nem készültek fel a nagy mennyiségű csapadékból eredő víztöbbletre. Továbbá kiderült az is, hogy a 1999 novemberéig, háromszorosára emelték a termelést. Az ülepítő rendszert tervező ausztrál cég szerint, még a megnövekedett termelés ellenére sem fenyegetett partszakadás.

 

A 2001-ben indult per, első tárgyalásán, az addig ismeretlen Transgold vállalat jelent meg alperesként. A cég jogi képviselője elismerte a Fővárosi Bíróság joghatóságát. Továbbá elfogadta a Magyar-Román jogsegélyegyezmény alapján, hogy a bírósági döntés, Romániában is hatályba lép. Továbbá felvetette egy nemzetközi bíróság bevonását, illetve a peren kívüli megegyezés lehetőségét.

A Magyar állam jogi képviselője, a folyamatban lévő per ideje alatt, nem zárkózik el a peren kívüli megállapodástól. Továbbá arra kérte a bíróságot, hogy amíg nem vezetnek be a ciánszennyezést megakadályozó, biztonsági intézkedéseket, függesszék fel a bányavállalat működését.

 

A Fővárosi Bíróság 2005-ben megállapította az Aurul Rt és annak jogutódjának, a Transgold Rt-nek a felelősségét. Továbbá kötelezte a céget, biztonsági intézkedések bevezetésére.

A kártérítés jogalapjának és összegének a megállapítása azóta is zajlik, végleges bírósági döntés még nem született.

 

A katasztrófa idején, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség mérései szerint, a víz nehézfém tartalma elérte a megengedett határérték 180 szorosát. A pusztítás mértéke, a Szamos magyarországi szakaszán, 2000 február 2-án elérte a 100%-ot. A hivatalos becslések szerint, összesen 1241 tonna hal pusztult el.

A folyók élővilága azonban a vártnál gyorsabban regenerálódott. Már a szennyezés levonulása után lehetett fürödni az érintett szakaszokon. 2004-re már az élővilág 95 százaléka ismét jelen volt a Tiszában. Ellenben ma is, a korábbinál magasabb a lebegő hordalék és az üledék nehézfém tartalma.

 

Tréber Tibor

Szólj hozzá!

Címkék: közélet külföld tisza

A bejegyzés trackback címe:

https://trebertibi.blog.hu/api/trackback/id/tr912659368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása