HTML

Tréber Tibi ír...klikkelj, olvass

Tréber Tibor, publicista palánta, hétvégi hírszerkesztő, egyébként a világra nyitott, azt fél szemmel követő, elmélkedő, amatőr blogger írásait teszi itt közre.

Friss topikok

Archívum

11., Kanada esete a magyar romákkal

2011.02.14. 01:05 :: trebertibor

 Magyarországi bevándorlók problémává válhatnak, Kanada számára

 

A magyarországi bevándorlók problémává válhatnak a kanadai bevándorlási és menekültügyi rendszer számára - jelentette ki Jason Kenney, Kanada állampolgársági és bevándorlási ügyekkel foglalkozó minisztere. Továbbá hozzátette, hogy havonta több száz menekültügyi kérelmet nyújtanak be magyarok, a kanadai hatóságokhoz. Jason Kenney furcsálja, hogy a menedékkérők 97 százaléka később visszavonja kérelmét. Richard Kurland, bevándorlási ügyekre szakosodott jogász szerint a jelenség oka, hogy a kanadai törvények olyanoknak is engedélyezik a szociális juttatások felvételét, akiknek már elutasították a kérelmét vagy maguk vonták vissza azt.

 

A Kanadában menedéket kérő romák a rasszizmus növekedésére és a hatóságok diszkriminációjára hivatkoznak. Jason Kenney azonban nem tudja elképzelni, hogy valóban üldözöttek a Magyarországról érkező menekültek. Ezzel szemben a romák rendszeresen folyamodnak olyan igazolásért, a magyarországi kisebbségi önkormányzatokhoz, amely szerint őket üldözik és sorozatos diszkriminációnak vannak kitéve Magyarországon. Ilyen igazolást csak az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) közgyűlésének felhatalmazásával rendelkező személy állíthat ki. Kovács István, a mohácsi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke 2009-ben, sok ilyen igazolást adott ki. Bár a papírokat aláírta, mégis azt nyilatkozta a 168 óra című hetilapnak, hogy nem tartja jó megoldásnak a kivándorlást.

 

A magyar és kanadai hatóságok nyerészkedni vágyók szervezetét feltételezik a nagy mértékű kivándorlás hátterében. Az áttelepülni akaró családok mind úgy nyilatkoznak, hogy nem kapnak külső segítséget az utazáshoz. A romnet.hu internetes portálhoz azonban eljutottak olyan információk, melyek szerint magyarországi és kanadai utazási irodák és azok agitáló ügynökei tehetnek arról, hogy egy év alatt megtízszereződött menekültkérelmet beadók száma. Jobb élet és munkalehetőség ígéretével csábítják Kanadába a romákat, itthon pedig pénzt kérnek a segítségért.

Egyes elemzők rámutatnak arra, hogy azok akik már letelepedtek Kanadában, a Magyarországon maradt rokonaik segítségével is kiépíthetnek olyan hálózatot, ami kihasználhatja a jobb életre vágyókat.

 

Tavaly több mint 2400 magyar állampolgár, többségében roma, kért Kanadától menekültstátuszt. Ezzel Magyarország második azon országok között, ahonnan a legtöbb menedékkérelem érkezik. Szabó Vilmos külügyi államtitkár, január végén tárgyalt Kanadában, a növekvő kivándorlási hullámmal kapcsolatban. A kanadai hatóságok figyelmeztették az államtitkárt, hogy a kérelmek száma közelít ahhoz a 3000-es határhoz, amely átlépése után vízumkötelezettséget vezethetnek be, Magyarországgal szemben.

 

Legutóbb 2009 őszén fenyegetett annak a veszélye, hogy Kanada visszaállítja a vízumkötelezettséget hazánkkal szemben. A romák elleni gyilkosságsorozat, a Jobbik megerősödésére és a Magyar Gárda megalakulása keltette félelemre hivatkozva sok roma család akarta elhagyni Magyarországot. A roma vezetők azonban egy új jelenségre hívták fel a figyelmet. A Roma Sajtóközpont(RSK) beszámolója szerint szakképesítéssel, nyelvtudással rendelkező romák is el akarták hagyni az országot. Az ő motivációjuk nem a félelem, hanem a munkanélküliség. A szélsőséges politikai nézetek megerősödésének és a romák elleni gyilkosságoknak nemzetközi híre miatt számítottak arra, hogy külföldön könnyebben jutnak menekültstátuszhoz és munkavállalási engedélyhez.

 

2001-ben sikerült több zámolyi roma családnak menekültstátuszt szereznie Kanadában. Az életveszélyes házaikból kiköltöztetett, az állam által több helyen elhelyezett és több rasszista fenyegetést és támadást átélt zámolyi roma közösségből, 52-en kaptak politikai menedékjogot.

A kivándorló roma családok többsége azonban nem kap menekültstátuszt. Azok pedig, akik visszatérnek Magyarországra, gyakran hajléktalanná válnak. Ennek oka, hogy gyakran minden ingatlanjukat és ingóságukat pénzé teszik azért, hogy kiutazhassanak.

 

Kanada több mint tíz éve népszerű célországa a romák kivándorlásának. A kanadai bevándorlási törvény lehetővé teszi, hogy a menedékjogot kérelmezők, a kivizsgálás ideje alatt szociális juttatásokban részesüljenek. A vizsgálat mindig egyedileg történik, az eljárás pedig több hónapot vesz igénybe. Az első fokú elutasítást követően van lehetőség fellebbezésre. Az újabb vizsgálati procedúra alatt pedig továbbra is Kanadában maradhatnak a kérelmezők.

Először 1997-ben települt át több magyarországi roma zenészcsalád Kanadába, miután több ezer csehországi romának sikerült letelepednie az országban. 1997-ben 1380 magyar állampolgár menekültkérelmét regisztrálták a kanadai hatóságok. Akkor a Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője egy nyilatkozatában elítélte azokat, akik felelőtlenül azt ígérték a romáknak, hogy megszerzik számukra a bevándorlási vízumot Kanadába. Ezt a hullámot és ezáltal Kanada népszerűségét, az elemzők a cseh és szlovák romák nagyszámú áttelepedésére vezetik vissza. Cseh sajtóforrások és az érintettekkel készült interjúk alapján valószínűsíthető, hogy az 1997-es kivándorlási lázat a cseh Nova Televízió összeállítása váltotta ki. Kanadában és Nagy-Britanniában letelepedett romák életét, tapasztalatait mutatták be.

 

Tréber Tibor

Szólj hozzá!

Címkék: közélet külföld kanada roma

A bejegyzés trackback címe:

https://trebertibi.blog.hu/api/trackback/id/tr592659383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása