HTML

Tréber Tibi ír...klikkelj, olvass

Tréber Tibor, publicista palánta, hétvégi hírszerkesztő, egyébként a világra nyitott, azt fél szemmel követő, elmélkedő, amatőr blogger írásait teszi itt közre.

Friss topikok

Archívum

12.; ...azért a víz az úr

2011.02.14. 01:08 :: trebertibor

 Árvíz és belvíz Kelet-Magyarországon

 

Huszonnégy óra leforgása alatt, két métert emelkedett a Tisza vízszintje az ukrán-magyar határon található Tiszabecsnél. A hétfő hajnali tetőzéskor, a folyó elérte az átlag 5 méteres magasságot, jelentette a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, hétfőre virradóan. A hóolvadás és az esőzések további következménye, hogy már több mint 23 ezer hektár földterületet borít belvíz az Alsó-Tisza vidékén - közölte Kemény László, a regionális vízügyi igazgatóság ügyeletvezetője.

 

Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetőjének beszámolója szerint a Tisza, a Szamos, a Kraszna és a Túr sík vidéki vízgyűjtő területén elolvadt hó és az elmúlt hétvégi csapadék okozta a folyók vízszintjének megemelkedését. A Krasznán jelenleg a legenyhébb, elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A Tisza teljes hosszán és a Berettyó alsó szakaszán másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben - mondta Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Az érintett szakaszokon az Igazgatóság összes szivattyútelepe, napi 24 órában üzemel.

 

A Tarna áradása miatt zárták le a folyón átívelő vasúti hidat, a Vámosgyörk-Szolnok vonalon. A lezárás ideje alatt, a Mátra Volán szállítja az érintett szakaszon az utasokat.

A Dunántúlon csak a Balaton nyugati felében található, Bárándi szivattyútelepnél rendeltek el, elsőfokú belvízvédelmi készültséget.

 

Az árhullámot kedvezően befolyásolhatja, hogy a Tisza határon túli vízgyűjtő területein fagy várható a következő napokban. Bodnár Gáspár elmondta, hogy jelenleg 934 millió köbméternyi a hóban tárolt víz mennyisége a folyók vízgyűjtő területein. Ez mindössze egyharmada a 2005-ben mért rekord mennyiségnek, ami 3,45 milliárd köbméter volt.

A belvízi előrejelzések egyelőre nem készültek. Ellenben az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint, szerdától jelentős mennyiségű (legalább napi 5 mm) csapadék várható az ország egyharmadában. A nappali esőzések és a hó olvadása, tovább növelheti a belvízzel borított terület nagyságát.

Tréber Tibor

 

Szólj hozzá!

Címkék: tisza árvíz

A bejegyzés trackback címe:

https://trebertibi.blog.hu/api/trackback/id/tr892659388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása