HTML

Tréber Tibi ír...klikkelj, olvass

Tréber Tibor, publicista palánta, hétvégi hírszerkesztő, egyébként a világra nyitott, azt fél szemmel követő, elmélkedő, amatőr blogger írásait teszi itt közre.

Friss topikok

Archívum

9., Mert a Vatikánban is vannak antiszemiták...

2011.02.14. 00:49 :: trebertibor

 Általános felháborodást keltett a Vatikánban antiszemitizmust emlegető szónok

 

Zsidó szervezetek és az amerikai székhelyű, papok szexuális áldozatait képviselő szervezet(Snap) indulatosan reagáltak a Nagypénteken a Vatikánban elhangzott beszédre. Raniero Cantalmessa kapucinus, a Pápai Ház szónoka, egy levél részletet olvasott fel, amelyben a pedofil ügyekkel kapcsolatos, egyház ellen irányuló támadásokat az antiszemitizmushoz hasonlította.

 

"A sztereotípiák használata, a személyes felelősség és bűnösség eltolása a kollektív bűnösség irányába, engem az antiszemitizmusra emlékeztetnek " - idézett egy zsidó barátja által írt levélből Raniero Cantalmessa. Ezzel azokra a nemzetközi támadásokra utalt, amelyek az egész katolikus egyház felelősségét hangoztatják, az egyre gyakrabban napvilágra kerülő pedofil ügyekben.

A katolikus szokások szerint Nagypénteken nem miséznek. Ellenben tartanak szentírás magyarázó beszédet, amin a hagyományok szerint megjelent XVI. Benedek pápa és számos püspök, valamit bíboros is. Ezen az eseményen nem a pápa, hanem a pápai ház szónoka tart prédikációt. Ő az egyetlen aki prédikálhat a pápának, azonban a beszédét nem kell előre bemutatnia. A beszédet követő napon a Vatikán hivatalos lapja, a L'Osservatore Romano, a címoldalán, teljes terjedelmében közölte, a Pápai Ház szónokaként harminc éve tevékenykedő, Raniero Cantalmessa beszédét.

 

A nagypénteki istentiszteleten elhangzottak, nem egyeznek a Vatikán hivatalos álláspontjával - hangsúlyozta Federico Lombardi püspök, a Vatikán szóvivője.

 

Peter Isely, a Snap szóvivője szerint "vakmerő és felelőtlen" volt a beszéd. Csak ülnek a pápai palotában és némi kényelmetlenség miatt, máris a marhavagonokban Auschwitzba szállítottakhoz hasonlítják magukat - tette hozzá Peter Isely.

 

Riccardo Di Segni, Róma főrabbija ízléstelennek nevezte a Raniero Cantalmessa által felolvasott hasonlatot.

 

Nem találok szavakat! A Vatikán megpróbál áldozatokat csinálni a bűnösökből - nyilatkozta Stephan Kramer, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZJD) főtitkára.

 

Mind az egyházat, mind a Pápát személyesen is sok támadás éri amiatt, hogy korábban nem léptek fel elég határozottan, a pedofil ügyekkel szemben. Ugyanakkor azt is sokan sérelmezik, hogy az utolsó vatikáni reakció a papok szexuális zaklatási ügyeire, az a pápa által kiadott bocsánatkérő levél, amelyet az ír sértetteknek címzett.

 

A katolikus egyházfő ugyanakkor számos támogatói üzenetet kapott nagypénteken. Ezekben méltatták azt az erőfeszítést, amelyet az egyházon belüli pedofília elleni küzdelemben mutat. Többek között közel 70 francia értelmiségi, köztük írók, filozófusok és színészek, a pápához írt levelükben együttérzésükről biztosították az áldozatokat, valamint dicsérték XVI. Benedek azon elhatározását, amely szerint fényt kell deríteni minden pedofil ügyre.

 

Tréber Tibor 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: közélet antiszemitizmus vatikán papság

A bejegyzés trackback címe:

https://trebertibi.blog.hu/api/trackback/id/tr752659375

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Richard Quandt - PEDOFÍLIA 2011.03.19. 13:42:40

Ismét a hírek közé került a katolikus papok által elkövetett pedofília. Persze, nem remélhettük, hogy most már soha nem találkozunk ilyesmivel, de ha néhány hétig nem szerepel az újságban és a tévében, az ember hajlamos azt hinni, hogy megtörténtek a s...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása