HTML

Tréber Tibi ír...klikkelj, olvass

Tréber Tibor, publicista palánta, hétvégi hírszerkesztő, egyébként a világra nyitott, azt fél szemmel követő, elmélkedő, amatőr blogger írásait teszi itt közre.

Friss topikok

Archívum

19., Volt ez a botrány a kampánycsend körül...

2011.02.14. 14:12 :: trebertibor

 Az utolsó szavazó, negyed kettőkor adta le voksait.

 

Hétfőn, hajnali negyed kettőkor dobta be az urnába szavazólapját az a budapesti Műegyetemen tanuló fiatalember, aki utolsóként szavazott a tegnapi országgyűlési választásokon. A főváros 11. kerületének 19.-es szavazókörében adta le voksait, ahol még reggel hét órakor is számolták a szavazatokat. Több olyan körzet is van, ahonnan a késői urnazárás miatt délelőtt 8-ig sem érkeztek végleges eredmények.

 

2007-ben, ötpárti egyeztetés után született meg az a jogszabály módosító javaslat, amely az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint okolható a 2010-es országgyűlési választások első fordulóját övező káoszért. A módosítások közé került be az a szabály is, ami szerint minden körzetben csak egy olyan szavazókört jelölnek ki, amiben a lakóhelyüktől távol tartózkodók voksolhatnak, a megfelelő igazolás ellenében. Több választókörzetben ez azt jelentette, hogy amíg az ezer helyi választópolgár 4-5 szavazóhelyiségben adhatta le a voksait, addig az ezer főhöz közelítő, más településről érkezett választópolgároknak, 1 szavazóhelyiség jutott. Azt, hogy az egyes körzetekbe hányan jelentkeztek át, előre lehetett tudni a kiadott igazolások alapján. Ennek ellenére sem készült nyomtatott választási jegyzék az igazolással rendelkező választópolgárokról. Emiatt, a választási jegyzéket kézzel kellett kitölteni. Ez is meghosszabbította az így szavazók procedúráját.

A választások rendjéről szóló törvény szerint a szavazatszámláló bizottság elnökének 19 órakor be kell zárnia a szavazóhelyiséget. Azok akik a szavazóhelyiségben vagy annak előterében tartózkodnak, még szavazhatnak. Ezt követően kell csak lezárni a voksolást. Az OVB döntése alapján ott, ahol hosszú sorokban vártak a szavazóirodák előtt, este hét órakor nem zárták be a kapukat. A várakozóknak sorszámot osztottak és őket még beengedték szavazni.

 

Nem sérti a választási eljárási szabályt az, hogy akik még sorban állnak, este hét óra után is voksolhatnak. Ebből a szempontból nem történt jogsértés - mondta Lövétei István alkotmányjogász. Véleménye azonban az, hogy aggályos ami a kampánycsend meghosszabbításával történt.

 

Az elhúzódó szavazásnak komoly következménye lett a kampánycsendre nézve is. Hivatalosan 19 órakor ért végett a kampánycsend. Az OVB azonban 19 óra 20 perckor bejelentette, hogy mivel egyes szavazókörök még nem zártak be, meghosszabbítják a kampánycsend időszakát. A kampánycsend hivatalos vége és az OVB bejelentése között eltelt húsz percben a televíziók megkezdték választási műsoraikat. A bejelentés után minden műsor abbahagyta az előzetes felmérések közzétételét, majd információk hiányában, félbeszakították a tervezett műsoraikat.

 

Bár helyes döntés született, amikor engedélyezték a voksolást azoknak, akik 19 óráig beálltak a szavazó helységek előtti sorokba, az OVB akkor hibázott, amikor nem mérte fel ennek a döntésének, a kampánycsendre gyakorolt hatását - mondta Tóth Zoltán választási szakértő.

 

Az OVB több tagja szerint nem ők hibáztak, hanem a jogalkotók. Több tag szerint jól döntöttek, csak későn, a kampánycsenddel kapcsolatban. Tóth Zoltán azonban rámutatott arra, hogy Virág Rudolf, az Országos Választási Irodának(OVI) a vezetője önállóan rendelkezik az adatok közzétételéről. A felelősséget azonban áthárította az OVB-ra. A Bizottság azonban nem vállalta azért a felelősséget, hogy a kampánycsend sértés miatt, egyes szavazókörök eredményeit utólag megtámadják. A kampánycsendet este 10 órakor oldották fel, majd közzétették a 99%-os feldolgozottság melletti, véglegesnek tekinthető adatokat.

Tóth Zoltán szerint azonban a szavazás és a kampánycsend körül kialakult káosz rosszat tett az országnak. Ezt az eshetőséget is mérlegelnie kellett volna mind az OVI, mind az OVB elnökének.

 

Lövétei István úgy véli, hogy hibázott az OVB, mikor meghosszabbította a kampánycsendet. Véleménye szerint a televízióba kikerülő felmérések és politikai beszédek nem befolyásolták volna a szavazókörök előtt állókat. Úgy véli, hogy a helyes eljárás az lett volna, ha a nyitva tartó szavazókörökben lévő választási bizottságok garantálják, hogy a sorban állók körében senki nem fejt ki politikai propagandát. Lövétei István szerint az OVB döntése felnagyította néhány szavazókör problémáját és így a helyzet "karikaturisztikus csúfsággá" vált.

 

Egyes vélemények szerint törvénytelen volt az OVB kampánycsend hosszabbítással kapcsolatos döntése. Jóri András adatvédelmi biztos hivatalból indít vizsgálatot az ügyben. Véleménye szerint közérdekű adatok megismeréséhez fűződő alkotmányos jogot érintő visszásság történ. Mert a választók nem értesülhettek időben a választás előzetes eredményeiről, amelyek közérdekű adatok. Továbbá nem megbízható forrásokon keresztül jutottak hozzá az állampolgárok a választási adatokhoz ahelyett, hogy a hivatalos információs rendszeren keresztül tájékozódhattak volna a választók.

 

Az Index internetes portál jelentése szerint, a fővárosban főleg fiatal egyetemisták várakoztak a hosszú sorokban. Többen úgy gondolkodtak, hogy azért az utolsó órában mennek el szavazni, mert akkor már úgyis kevesen lesznek. A szavazóhelyiségeket késő éjjel elhagyók, az MTI riportereinek úgy nyilatkoztak, hogy "dacból" maradtak és szavaztak az eredmények kikerülése után is.

 

Tréber Tibor

Szólj hozzá!

Címkék: közélet belföld valasztas 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://trebertibi.blog.hu/api/trackback/id/tr662660513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása