HTML

Tréber Tibi ír...klikkelj, olvass

Tréber Tibor, publicista palánta, hétvégi hírszerkesztő, egyébként a világra nyitott, azt fél szemmel követő, elmélkedő, amatőr blogger írásait teszi itt közre.

Friss topikok

Archívum

17., Komolyan könnyeztem, amíg ezt írtam...

2011.02.14. 13:52 :: trebertibor

 Az apa követhette el a brutális gyilkosságot

 

A 36 éves családfő gyilkolta meg az öt- és nyolc éves lányait, valamint a 37 éves feleségét, Március 15-én, Tényőn - adta hírül a Győr-Moson-Sopron megyei rendőr-főkapitányság. A brutálisan kivégzett családra, az apa testvére bukkant rá, a hétfő esti órákban. Lapértesülések szerint, az apa korábban már állt pszichiátria kezelés alatt.

 

Az anya és a két gyermek holtestére az egyik gyerekszobában, míg az öngyilkosságot elkövető apára, a garázsban találtak rá - nyilatkozta Dr. Bánhalmi Zsolt rendőrezredes, a Győr-Moson-Sopron megyei kapitányság bűnügyi igazgatója.

A 16 órás nyomozást és a rekonstrukciót követően a rendőrség elmondta, hogy az apa reggeli készítés után, egy nagy méretű baltával végzett családjával. Ezt követően a holttesteket az egyik gyerekszobába vitte, majd egy paplannal letakarta őket. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint az apa, tette után először az ereit vágta fel, majd késsel mellbe szúrta magát. Ezt követően egy motoros fűrésszel a homlokát, végül a nyakát sebesítette meg és a súlyos vérveszteségtől vesztette életét.

A rendőrséghez hétfőn, este fél hétkor futott be a segélyhívás. Az apa testvére, mivel telefonon nem tudta elérni a családot és aggódott, Tényőre utazott. Egy ablak betörése után behatolt a családi házba és a holttestek felfedezését követően értesítette a hatóságokat.

 

Az apa feltételezhetően percek alatt végezte el tettét, védekezésre utaló nyomokat egyik családtagon sem találtak. Az öngyilkossághoz használt kést és motoros fűrészt, a Győr-Moson-Sopron megyei rendőr-főkapitányság már bemutatta a sajtó képviselőinek. A gyilkossághoz használt baltát, a sajtótájékoztatóig még nem mozdították el.

 

A család hat éve költözött Tényőre, a szülők Győrben dolgoztak belsőépítészként. A falu társadalmi életében nem vettek részt, így nem is ismerték őket igazán - nyilatkozta Varga Gábor Kálmán Tényő polgármestere. A közvetlen szomszédok is csak annyit tudtak mondani, hogy csendes, békés családként ismerték meg az áldozatokat. El sem tudják képzelni, hogy az apa ilyet tett volna.

 

A rendőrség kihallgatta az apa pszichiáterét, akinek a feljegyzései szerint a férfi hipochonder volt és rettegett a súlyos betegségektől valamint a haláltól. Emiatt süllyedt mély depresszióba. Egyes lapértesülések szerint többször beszélt arról, hogy már csak hónapjai vannak hátra.

 

Valószínűleg nem volt közvetlen előzménye a családfő brutális tettének - nyilatkozta Tóth Zsuzsa, a nyugat-dunántúli igazságügyi orvosszakértői intézet igazgatója. Továbbá hozzátette, hogy a roham feltehetően hirtelen tört rá a férfira, aki pár perc alatt végrehajtotta szörnyű tettét.

 

Az apa hetek óta készülhetett a tettére - mondta Végh József kriminálpszichológus. Szakértők szerint, "kiterjesztett öngyilkosság" esete állhat a gyilkosság mögött. A magát halálos betegként a azonosító családapa, hosszú szenvedés helyett az öngyilkosságot választhatta. Ugyanakkor úgy vélte, hogy nélküle a családja nem tudná eltartani magát. Feltételezhetően azért, hogy megelőzze az ő szenvedéseiket is, döntött úgy, hogy végez a családjával. A kiterjesztett öngyilkosságnak azonban megvannak az ismert állomásai. Beszűkülés, az öngyilkossági fantáziák megjelenése, majd az önpusztítás végrehajtása. Abban is egyetértenek a szakértők, hogy ilyen esetekben a segítségkérés sosem marad el.

 

Münnich Iván agressziókutató a tényői tragédiával kapcsolatban elmondta, hogy már az is jel volt, hogy a férfi pszichiáterhez fordult. Véleménye szerint szakértőhöz csak az megy el, aki már maga is érzi az önmagában rejlő, megoldatlan feszültséget. A kutató szerint azonban nem lehetetlen, hogy a környezete nem ismerte fel a férfi problémáját. Még egy, a család közvetlen környezetében élő szakértő sem biztos, hogy megakadályozhatta volna a tragédiát. Az ilyen problémával küszködők cselekedetei utalhatnak békés természetre, mint jelen esetben is, de attól a fantáziája még lehet agresszív és egyszer csak kiborulhat - mondta Münnich Iván.

 

Virág György, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója szerint sem történhet ilyen brutális eset, előjelek nélkül. Ha a tágabb környezetnek nem is, de a családnak fel kellett, hogy tűnjön annak a folyamatnak a jele, aminek a végén bekövetkezett a szörnyű tragédia. Az igazgató elmondta, hogy egy emberölés végrehajtásához nagyon erős korlátokat kell lebontani. A korlátok súlya még nagyobb, ha több emberről, ha családról, különösen ha gyerekekről van szó. Hozzátette azonban, hogy ha fel is fedezik a kóros elmeállapot jeleit, azt nem lehet feltételezni, hogy valaki képes lenne, a Tényőihez hasonló véres gyilkosságra. Továbbá elmondta, hogy az emberölések közel háromnegyedét az áldozatok ismerősei követik el, valamint a legtöbb gyilkosságot indulatból hajtják végre, amit általában egy hosszabb konfliktushelyzet előz meg.

 

A bűncselekmények elkövetése szempontjából nem az számít, hogy valaki kap-e pszichiátriai kezelést vagy nem - fejtette ki véleményét Soltész Ágnes szociológus, a Soteria Alapítvány kuratóriumának elnöke. Továbbá hozzátette, hogy a pszichiátriai kezelés csak annyit jelent, hogy megpróbált segítséget kérni a problémája megoldásához. Véleménye szerint a brutális apa akkor is elkövethette volna a gyilkosságot, ha nem vett volna részt kezelésen. Ellenben hangsúlyozta, hogy a pszichiátriai kezeltek viselkedése azon is múlik, hogy hogyan bánnak velük. Ettől is függ, hogy mutatnak-e ön- vagy közveszélyességet.

 

Az elmúlt fél évben két esetben is kiderült, hogy olyanok követtek el gyilkosságot, akik korábban elmeorvosi kezelés alatt álltak. Először a 2009 novemberében, a pécsi egyetemen lövöldöző hallgatóról, majd a volt barátnőjére és annak új élettársára karddal támadó salgótarjáni férfiról derült ki, hogy korábban részt vettek pszichiáteri kezelésen.

 

A 15 éve pszichiátriai ellátottakkal foglalkozó Soltész Ágnes szerint, a magyarországi ellátó rendszer túlterhelt és alulfinanszírozott. A szakemberek alacsony száma magyarázat arra hogy egy pszichiáternek 2-3 perce van egy-egy betegre és ez a hatékonyság rovására megy. Soltész Ágnes szerint az is probléma, hogy a pszichiátriai kezelteket kirekeszti a társadalom. Nincs számukra egy hely, ahol közösségben lehetnének, kapcsolatokat teremthetnének, biztonságban éreznék magukat és nyíltan beszélhetnének problémájukról.

 

Nem a tényői az első olyan eset, amikor egy bomlott elmeállapotú családfő támadt a családtagjaira. 2006 februárjában B. Gábor megtámadta és meggyilkolta feleségének két kiskorú leányát, feleségét és saját gyermekét pedig súlyosan megsebesítette. A férfit a bíróság jogerősen felmentette az emberölés vádja alól, de kényszergyógykezelésre ítélte. B. Gábor vallomásában azt mondta, hogy a saját énje elvesztésétől, a világ pusztulásától való félelem lett úrrá rajta. Emiatt érezte úgy, hogy végeznie kell a saját családtagjaiban lakozó gonosz lényekkel.

 

Tréber Tibor

 

Szólj hozzá!

Címkék: közélet gyilkosság családi tragédia

A bejegyzés trackback címe:

https://trebertibi.blog.hu/api/trackback/id/tr772660472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása