HTML

Tréber Tibi ír...klikkelj, olvass

Tréber Tibor, publicista palánta, hétvégi hírszerkesztő, egyébként a világra nyitott, azt fél szemmel követő, elmélkedő, amatőr blogger írásait teszi itt közre.

Friss topikok

Archívum

7., Felállása után megnéztem az új Orbán Kormányt is

2011.02.14. 00:40 :: trebertibor

 Orbán Viktor bemutatta az új kormányát

 

Orbán Viktor, a Sólyom László köztársasági elnök által kormányalakításra felkért Fidesz pártelnöke ma bemutatta a leendő kormányának tagjait. A rendszerváltás óta a legkevesebb, összesen 8 miniszterrel fog megalakulni az új kormány.

 

A nemzetgazdasági miniszteri posztra Matolcsy Györgyöt kérte fel Orbán Viktor. Az új, francia példára létrehozott minisztérium fog felelni a pénzügyért és a gazdaságért.

Matolcsy György szerint idén nem tartható a hamarosan leköszönő kormány által célként kitűzött 3,8 százalékos államháztartási hiány. Úgy véli, hogy idén 4,5 – 6,5 százalék, jövőre pedig 4,5 – 5,5 százalék lehet a deficit. Hozzátette, hogy már korábban megkezdődtek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal(IMF) és hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány szigorú költségvetési politikát fog folytatni.

Matolcsy György kifejtette, hogy addig nem tud konkrét gazdasági lépésekről vagy az euró várható bevezetéséről beszélni, amíg a Varga Mihály által vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság nem térképezi fel, Magyarország gazdasági helyzetét. Véleménye szerint ekkor fog kiderülni az, hogy szükség lesz e új költségvetésre vagy lesz e lehetőség adócsökkentésre.

Matolcsy György szerint a foglalkoztatásban nagyobb hangsúlyt kell fektetni majd a távmunkára, a részmunkaidős foglalkoztatásra valamint a közmunkára. Ugyanakkor hozzátette, hogy az európai uniós forrásokból a jelenleginél többet szándékoznak juttatni a kis- és középvállalkozásoknak. Utalt arra is, hogy újraindíthatják a Széchenyi-tervet.

 

A külügyminiszteri posztra Martonyi Jánost kérte fel Orbán Viktor. Az ő feladata nem csak Magyarország nemzetközi tekintélyének visszaszerzése lesz. Le kell majd vezényelnie a 2011 januártól júniusig tartó időszakban, az Európai Unió soros elnökségét.

Martonyi János szerint először az országon belül kell visszanyerni a kormány erejét és a belé vetett bizalmat. Csak ezt követően fogja tudni hitelesen és erélyesen képviselni az ország érdekeit mind a közép európai régióban, mind az Unióban.

Martonyi János a kettős állampolgársággal kapcsolatban elmondta: „azt akkor kaphatják meg a szomszédos országokban élő magyarok, ha majd a törvénymódosítás után élnek a lehetőséggel, és egyéni eljárás keretében kérik a magyar állampolgárságot állandó letelepedés nélkül is”.

Martonyi János hozzátette, hogy nem várható a jövőbeni törvénymódosítástól, hogy határon túli magyarok százezrei vagy millió, automatikusan megkapják a magyar állampolgárságot. Ugyanakkor hozzátette, hogy a tervezett törvényjavaslat nem fog eltérni a környező országokban lévő, hasonló szabályozási rendszerektől.

 

A belügyminiszteri posztra Pintér Sándort kérte fel Orbán Viktor. Szeretném mihamarabb éreztetni, különösen a kistelepüléseken és a kis falvakban az állampolgárokkal azt, hogy megjöttünk, rend és közbiztonság lesz az ország minden egyes területén – mondta Pintér Sándor a bemutatását követően.

Jövőbeni terveiről a leendő belügyminiszter még nem sokat tudott mondani. Ugyanis még nem látszik az, hogy pontosan milyen területek fog felügyelni a tárcája. Feltételezhetően a belügyminisztérium alá fognak tartozni az önkormányzatok és a titkosszolgálatok is.

Pintér Sándor a rendőrséggel kapcsolatban elmondta, hogy nem csak olyan lépéseket fog tenni, amelyek segítségével megnövelheti a rendőrség létszámát. Olyan szintű átalakítás is előfordulhat, hogy a jövőben több rendőrnek is megváltozik a szolgálati területe. Új helyre, új beosztásba helyezik őket.

Pintér Sándor véleménye szerint felül kell vizsgálni, hogy a regionalizálásnak nevezett bűnügyi munka eredményes volt-e, vagy szükséges-e az átszervezés. Ugyanakkor hozzátette, hogy a mostani rendőri vezetés nagy részével szeretne majd együttműködni.

 

A nemzeti fejlesztési miniszteri posztra Fellegi Tamást kérte fel Orbán Viktor. A leendő kormányfő azt várja el a tárcavezetőtől, hogy a közvagyont védje meg az oligarcháktól, valamint oszlassa el azt a közvélekedést, ami szerint az állam rossz gazda.

Fellegi Tamás szerint a minisztériumának az első lépése az lesz, hogy felülvizsgálják a korábbi privatizációs döntéseket. Továbbá felül fogják vizsgálni az állam gazdálkodásának eddigi módját. Ezen kívül a lehető leghamarabb szeretnék megvizsgálni a magánszektor és az állam együttműködésében megvalósuló, úgynevezett PPP beruházásokat.

Fellegi Tamás a közelmúltban adta el korábbi üzleti érdekeltségeit. Egy ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre azt mondta, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy "esnek ki csontvázak a szekrényből üzletemberi múltja idejéből".

 

A nemzeti erőforrások miniszteri posztjára Réthelyi Miklóst kérte fel Orbán Viktor. Ehhez a minisztériumhoz fognak tartozni az oktatási, az egészségügyi, a kulturális és a szociális ügyek.

Réthelyi Miklóstól, aki a gerincvelő kutatásairól híres a nemzetközi tudományos életben, az egészségügy rendbetételét várják el elsősorban. A minisztériumhoz tartozó többi ágazatban várhatóan nagyobb szerepet fognak kapni az államtitkárok.

Réthelyi Miklós a bemutatását követően elmondta, hogy munkáját elsősorban a koordináció biztosításában és a stratégiai kérdésekben való részvételben képzeli el. Továbbá megerősítette, hogy a kormányzati munkában elsősorban a különböző területek szakértőinek lesz szerepe, de a politikai felelősséget ő fogja vállalni.

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium élére Fazekas Sándort, Karcag polgármesterét kérte fel Orbán Viktor. Az agrárium és a vidékfejlesztés mellett, ehhez a tárcához fog tartozni a vízgazdálkodás a környezet- és a természetvédelem is.

Fazekas Sándor elsődleges feladatának azt tekinti, hogy a vidék versenyképes legyen a nagyvárosokkal szemben mind munkalehetőségben, mind életszínvonalban.

 

A honvédelmi miniszteri posztra Hende Csabát kérte fel Orbán Viktor. A leendő honvédelmi miniszternek újra kell pozicionálnia a honvédség helyét a magyar társadalomban.

Hende Csaba úgy tervezi, hogy nem a honvédség egyes részeit, hanem az egész rendszerét fogják átalakítani. Véleménye szerint nem csak a honvédség és a gazdaság szereplőinek viszonyát fogják új alapokra helyezni, hanem a honvédség és a lakosság kapcsolatát is.

Hende Csaba véleménye szerint intézményesíteni kell a külföldi missziókban résztvevő katonák, itthon maradt családtagjairól való gondoskodást. Ugyanakkor tervei között szerepel az, hogy kinevezése után ellátogat több misszióhoz is.

 

Miniszterelnök-helyettesi pozícióra Semjén Zsoltot kérte fel Orbán Viktor. Egy a jövő héten esedékes Fidesz-KDNP között létrejövő szerződés fogja meghatározni a kormány működési rendjét, így ennek a pozíciónak a részleteit is.

Semjén Zsolt szerint minden politikai jellegű feladat beletartozik majd a munkájába. Ugyanakkor úgy véli, hogy elsősorban nemzetiségi és nemzet-, valamint egyház politikai ügyekkel fog foglalkozni.

 

Navracsics Tibort múlt hét csütörtökön mutatta be Orbán Viktor, mint a leendő Közigazgatási és Igazságügyi minisztert. Ez az új minisztérium az eddigi önkormányzati és igazságügyi minisztériumok hatáskörét veheti át.

A Közigazgatási és Igazságügyi miniszter pozíciójának megerősítése miatt, valószínűleg alkotmányt fognak módosítani. Jelenleg ugyanis a miniszterek egyenrangúak, de Orbán Viktor arról beszélt, hogy ezt megváltoztathatják. Így a jövőben Navracsics Tibornak lehetősége lesz irányítani a többi minisztert.

A Miniszterelnök személyének támogatására új hivatalt hoznak létre, Miniszterelnökség néven. Ennek vezetője államtitkári beosztásban Varga Mihály lesz. A Miniszterelnök személyes szóvivőjének Szijjártó Pétert kérték fel. A kormányszóvivőt Navracsics Tibor fogja kinevezni.

 

Tréber Tibor

Szólj hozzá!

Címkék: politika fidesz belföld valasztas 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://trebertibi.blog.hu/api/trackback/id/tr612659370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása