HTML

Tréber Tibi ír...klikkelj, olvass

Tréber Tibor, publicista palánta, hétvégi hírszerkesztő, egyébként a világra nyitott, azt fél szemmel követő, elmélkedő, amatőr blogger írásait teszi itt közre.

Friss topikok

Archívum

15., Ár- és belvíz idején volt kevés a víz a Velencei-tóban

2011.02.14. 13:30 :: trebertibor

 Holnaptól megkezdik a Velencei-tó vízpótlását

 

Március 11-én, 8 órakor megkezdik a Velencei-tó vízpótlását Pátkai víztározóból - adta hírül a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A tó jelenlegi 152 centiméteres vízszintjét, még az idegenforgalmi szezon megkezdése előtt akarják megemelni, 160-165 centiméter körüli értékre. A vízpótlás ideje alatt a Kisfalud-Dinnyés közötti bicikliút, M7-est keresztező szakasza víz alá kerül, ezért a kerékpárút használata tilos.

 

A Velencei-tó vízszintje jelenleg 8 centiméterrel alacsonyabb, mint az üzemelési szabályzatban erre az időszakra meghatározott optimális magasság. Összesen 11 millió köbméter víz hiányzik a rendszerből, azaz a Velencei-tóból, a Zámolyi- és Pátkai-tározóból. A jelentős vízhiány oka az elmúlt években kialakult alacsony téli csapadékmennyiség és a Zámolyi-tározó elhúzódó felújítása.

 

A Pátkai tározóban jelenleg 5,5 millió köbméter víz található. Ebből maximum 4 millió köbmétert engedhetnek át a Velencei-tóba, az üzemelési szabályzat szerint. Falusy Ferenc a Velencei tófelügyelőség vezetője elmondta, hogy három lépcsőben fogják átereszteni a vizet. Hat nap alatt feltöltik a tározót, a tóval összekötő Császár-patak medrét. Ezt követően két napig ellenőrzik a tó és tározó vízének keveredését. A tervek szerint március 20.-án nyitják meg teljesen a víztárazó zsilipét. Várhatóan naponta fél centiméterrel fog emelkedni a tó vízszintje.

 

A víz leengedése ellenére sincs veszélyben a Pátkai-tárazó ökoszisztémája. Falusy Ferenc elmondta, hogy a tározó üzemelési szabályzatában foglalt minimális vízmennyiség úgy van meghatározva, hogy ne veszélyeztessék, a másodlagos funkcióban halastóként üzemelő tároló halállományát. Továbbá a víz leeresztését abbahagyják legkésőbb a halak párzási időszakának kezdetekor.

 

A Velencei-tó vízpótlására épített másik, Zámolyi-tározó, jelenleg üresen áll. 2009 őszén fejeződtek be a felújítási munkálatok és azóta vízügyi megfontolásból, nem töltötték fel vízzel.

 

 Tréber Tibor

 

Szólj hozzá!

Címkék: belföld velencei tó

A bejegyzés trackback címe:

https://trebertibi.blog.hu/api/trackback/id/tr612660429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása