HTML

Tréber Tibi ír...klikkelj, olvass

Tréber Tibor, publicista palánta, hétvégi hírszerkesztő, egyébként a világra nyitott, azt fél szemmel követő, elmélkedő, amatőr blogger írásait teszi itt közre.

Friss topikok

Archívum

16., Érdekes március 15 volt 2010-ben

2011.02.14. 13:46 :: trebertibor

 Komoly rendzavarások nélkül zajlottak a Március 15.-ei rendezvények

 

A Magyar Köztársaság lobogójának reggeli felvonásával kezdődött meg Budapesten, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett, állami rendezvénysorozat. A március 15-re, a fővárosba bejelentett több mint száz rendezvény között megtalálhatóak a jelenlegi parlamenti és az idei választásokon parlamentbe készülő pártok megemlékezései is. A rendezvények, a néhány helyen előforduló bekiabálásokat leszámítva, békésen és rendzavarások nélkül értek végett.

 

Reggel fél tízkor, ünnepélyes keretek között vonták fel a nemzeti színű lobogót, a Kossuth téren. Az eseményen részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök és Katona Béla az országgyűlés elnöke, valamint a kormány tagjai. A parlamenti pártok közül a Magyar Demokrata Fórum(MDF), a Szabad Demokraták Szövetsége(SZDSZ), valamint a Magyar Szocialista Pár(MSZP) képviseltette magát az ünnepélyen.

A Kossuth tér környékét kordonnal kerítették el a zászlófelvonás ideje alatt. Az elkerített területre egy fémdetektoros kapun keresztül lehet csak bejutni. A kordonon kívül tüntetők csoportja gyülekezett, akik bekiabálásokkal próbálták megzavarni az állami ünnepélyt.

 

Politikusok és szigorú biztonsági ellenőrzések nélkül zajlott le a Nemzeti Múzeum kertjében rendezett, Közös tavaszunk című állami műsor. Az MTI tudósítása szerint a Múzeumot szabadon meg lehetett közelíteni, a Múzeumkertbe azonban csak a táskák átvizsgálása után lehetett belépni. Rendzavarás itt nem történt.

 

A Fidesz Budán, a Dózsa György téren tartotta meg ünnepi és egyben kampány nyitó rendezvényét. A Himnuszt követően Schmitt Pál, a Fidesz Európa Parlamenti képviselője nyitotta meg az ünnepélyt. Az eseményen részt vett Nemeskürty István író is, aki szavazásra buzdított.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, beszédében változásokat ígért a jövőre nézve, amennyiben pártja megkapja a bizalmat a szavazóktól. Elmondása szerint a Fidesz az egyetlen olyan párt ma Magyarországon, ami képes összefogni a nemzetet. A pártelnök többször hangsúlyozta, hogy mindenki menjen el szavazni, mert csak így segíthetik elő demokratikusan a változásokat.

 

Az MSZP, a Pilvax közben tartotta meg az ünnepi rendezvényét. Az eseményre vidékről, buszokkal is jöttek a párt szimpatizánsai. Horvát Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje nyitotta meg az ünnepélyt, majd videóüzenetek következtek. Többek között Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas filmrendező és Ungvári Tamás író üzent a szocialista szimpatizánsoknak.

Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök jelöltje, beszédében elmondta, hogy a Fidesz is tehet, a Magyarországon jelenleg tapasztalható megosztottságról. Véleménye szerint a jobboldalnak az volt az egyetlen eredménye az elmúlt 8 évben, hogy elhitették az emberek egy részével: rossz a kormány politikája. Mesterházy Attila véleménye, hogy a demokrácia hívei csak az MSZP-ben bízhatnak, amíg a Fidesz egypártrendszert akar és összejátszik a Jobbikkal.

 

A Jobbik a Bajcsy-Zsilinszky úton tartotta az ünnepi rendezvényét. Tudósítók szerint a kis létszámú rendőri erők mellett, a párthoz közeli militáns csoport, az Új Magyar Gárda kettős sorfala biztosította az eseményt. Vona Gábor, a Jobbik elnöke és miniszterelnök jelöltje bizakodóan kijelentette, hogy a pártja meg fogja nyerni az egy hónap múlva esedékes parlamenti választásokat. Ez pedig véleménye szerint a többségnek igazságot, az általa "politikus bűnözőknek" nevezett személyeknek pedig börtönt fog jelenteni.

Morvai Krisztina, a Jobbik Európa Parlamenti képviselője és államfőjelöltje, felolvasta a Tizenkét pontot és ismertette a pártja szerinti, aktuális értelmezésüket. Továbbá beszédében nem csak a kormányzó pártot az MSZP-t, de az elmúlt két ciklusban ellenzékként működő Fidesz-t is megjelölte, mint a jelenlegi gazdasági, szociális és morális problémák forrását.

 

A Lehet Más a Politika elnevezésű párt, 12 fa elültetésével ünnepelt. A VIII. kerületi Teleki téren ültetett facsemetékhez hozzárendelték a párt saját 12 pontját. Ezek között szerepel Magyarország energiafüggőségének csökkentése és a nők esélyegyenlőségének megteremtése.

Shiffer András, a Lehet Más a Politika listavezetője elmondta, hogy szándékosan választottak a rendezvény helyszínéül olyan helyet, ahol a "szociális és a természeti környezet is lepusztult".

 

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, kordon és biztonsági emberek sorfala mögött tartotta meg beszédét, a Március 15. téren. A tudósítások szerint, a kordonon belülre csak meghívóval lehetett bejutni, a sajtó képviselőinek pedig, előre kiosztották Demszky Gábor beszédét. A kordonon kívül ragadt tüntetők kereplőkkel, dudákkal és bekiabálásokkal zavarták a rendezvényt. Tudósítók szerint Demszky Gábor csak akkor kapott tapsot, mikor bejelentette: utoljára mond március 15.-ei ünnepi beszédet főpolgármesterként.

 

A Magyar Demokrata Fórum, a Jókai téren tartotta a március 15-i rendezvényét, ahol megjelent a párt miniszterelnök jelöltje Bokros Lajos és a párt elnöke, Dávid Ibolya is. Egyes források szerint, alig félszáz érdeklődő jelent meg az eseményen.

162 éve a politikai elit úgy látta, hogy csak összefogva lehet reformokat elérni - mondta Bokros Lajos a rövid, alig 15 perces rendezvényen. Hozzátette, hogy a nép akkor nem szembeszállt a reformokkal, hanem támogatta azokat, utalva a 2008-as népszavazás eredményére. A miniszterelnök jelölt szerint a márciusi ifjak felelősségtudata hiányzik a mostani fiatal értelmiségiekből.

 

A rendőrség jelentése szerint, békésen és komoly rendzavarások nélkül értek végett az állami és párt rendezvények. Bár több tudósító is beszámolt igazoltatásokról, Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint, senkit sem vettek őrizetbe a március 15.-ei rendezvényekkel összefüggésben.

 

Két gólya is viselte a nemzeti trikolórt március 15.-én. A tollukra celluxozott kokárdával engedték őket szabadon a hortobágyi állatkórház gondozói. Az ápolók mindenkit megnyugtatta arról, hogy sérülés nélkül fog leesni a madarakról a kokárda. Hagyományosan március 15. az a dátum, amikor a gólyák visszatérnek Magyarországra. Ezért választották ezt az időpontot az állatkórház gondozói arra, hogy elengedjék a két madarat, akik sérülés miatt késték le az őszi vándorlást.   

 

Tréber Tibor

Szólj hozzá!

Címkék: politika közélet belföld március 15 valasztas 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://trebertibi.blog.hu/api/trackback/id/tr42660468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása