HTML

Tréber Tibi ír...klikkelj, olvass

Tréber Tibor, publicista palánta, hétvégi hírszerkesztő, egyébként a világra nyitott, azt fél szemmel követő, elmélkedő, amatőr blogger írásait teszi itt közre.

Friss topikok

Archívum

18., Terror Oroszországban, a moszkvai metró felrobbantása

2011.02.14. 14:08 :: trebertibor

 Már azonosították a moszkvai robbantókat

 

Az Észak-Kaukázusból érkeztek a hétfői, moszkvai metró robbantás elkövetői – adta hírül az Interfax orosz hírügynökség. A rendőrségi forrásokra hivatkozó Interfax szerint, mikor a merénylők fényképeit nyilvánosságra hozták, egy olyan magánautóbusz sofőrje azonosította a két nőt, aki rendszeresen szállít kereskedőket Moszkvába.

 

Egyes orosz lapértesülések szerint az orosz biztonsági erőknek voltak információik a merényletekkel kapcsolatban és meg lehetett volna akadályozni a 39 halálos áldozatot követelő, hétfői terror cselekményt.

Hétfőn kora reggel több „kaukázusi küllemű” nőt vettek őrizetbe, a moszkvai hatóságok – olvasható a Kommerszant című orosz napilapban. A Nyezaviszimaja Gazeta című lap, beszámolókra alapozva arról írt, hogy a merényletek napján, a megszokottnál több rendőrt lehetett látni a metróállomásokon. Az óvintézkedések ellenére azonban mégis eljutott két, az átlagostól eltérően tetőtől talpig feketébe öltözött merénylő a Lubjanka metróállomásra, ami a jelenlegi Szövetségi Biztonsági Szolgálat, a volt KGB központ közvetlen közelében található – mutatott rá a Kommerszant.

 

Teljesen váratlan volt a moszkvai metró robbantás – nyilatkozta Konsztantyin Koszacsov, az Orosz parlament alsóházának külügyi bizottsági elnöke. Ugyanakkor hozzátette, hogy jó az esély arra, hogy minél hamarabb elfogják a merényletek közvetlen szervezőit. A bizottsági elnök úgy tudja, hogy nagy mennyiségű bizonyíték, fénykép és videó felvétel áll az orosz hatóságok rendelkezésére.

Minden döntésünknek, tettünknek abszolút törvényesnek kell lennie, illeszkednie kell a hatályos jogszabályok keretébe, és összhangban kell lenniük a nemzetközi normákkal – válaszolta Konsztantyin Koszacsov arra a kérdésre, hogy várható e katonai válaszcsapás a terrorcselekményekre.

 

A legtöbb oroszországi lap keresi a terrortámadásokat közvetlenül kiváltó okot. Az elmúlt hetekben több, szélsőséges iszlamista vezetőt is likvidáltak az orosz rendvédelmi szervek. A Komszomolszkaja Pravda orosz napilap értesülései szerint, mivel jelentős csapást mértek a hatóságok az illegális iszlamista mozgalomra, számítottak retorziókra. Éppen ezért volt magas készültség a rendvédelmi szerveknél.

A legvalószínűbb kiváltó ok, Szaid Burjatszkijt az egyik legjelentősebb szélsőséges ideológus meggyilkolása lehetett. Az orosz napilapok rávilágítanak arra, hogy ha tényleg Szaid Burjatszkijt likvidálása váltotta ki a terrorcselekményeket, akkor további robbantások várhatóak. A lapokhoz eljutott információk alapján Szaidnak 30 tanítványa volt, akik közül eddig csak 9-en vettek részt öngyilkos merényletekben.

 

Szergej Lavrov Oroszoszrág külügyminisztere szerint nem zárható ki, hogy külföldi segítséget kaptak a moszkvai metrórobbantás kitervelői. Elmondása szerint Afganisztán és Pakisztán határán lévő, általa senki földjének nevezett területen, bujkálnak az iszlamista terroristák vezetői és onnan irányítják és szervezik meg a merényleteket. Utalt arra, hogy a moszkvai metró robbantások mögött is, egy a határokon átívelő szélsőséges iszlám terrorszervezet állhat. Továbbá hangsúlyozta, hogy tovább kell erősíteni a nemzetközi terrorizmus elleni összefogást.

A terroristák a közös ellenségeink – jelentette ki Hillary Clinton, az Egyesült Államok külügyminisztere. Ugyanakkor hozzátette, hogy az orosz vezetésnek hosszú évek óta problémái vannak Csecsenfölddel és az Oroszországi Föderáció más területeivel is.

 

Konsztantyin Koszacsov szerint az Észak-Kaukázusban és Csecsenföldön, már csak elszigetelt iszlám szélsőséges csoportok bujkálhatnak. Véleménye szerint az Észak-kaukázusi szélsőségesek nagy része már visszatért a normál életbe. Továbbá ezeket a csoportokat már a lakosság sem támogatja. Azt elismeri, hogy a jelenlegi helyzet sem könnyű a térségben, ugyanakkor hozzátette, hogy a '90-es évek konfliktusa valójában csecsen belső konfliktus volt. Véleménye szerint most sem lehet etnikai vagy vallási felekezetek közötti ellentétekről beszélni. Hangsúlyozta azonban, hogy a törvény oldalán állók és a törvényt elutasítók konfliktusáról van szó az Észak-kaukázusi régióban.

 

A moszkvai metró robbantások hírére, Kínában is fokozták a metróhálózatok biztonsági ellenőrzését. Pekingben a 2008-as olimpia óta tartják fent a szigorított intézkedéseket. Most azonban kiegészítették ezeket, sűrített kutyás ellenőrzésekkel.

Az idei világkiállításra készülő Sanghajban is megnövelték a biztonsági készültséget. Közel 5 millióan veszik igénybe naponta a Sanghaji metrót és a város vezetése, a világkiállítás idejére úgy számol, hogy ez a szám elérheti a napi 6 millió utast is. Szung Jo-kuo, a sanghaji közbiztonsági hivatal ágazati igazgatója elmondta, hogy tízezer rendőr figyeli a metróhálózatot, de számukat növelni fogják. Továbbá hozzátette, hogy több tucat pokolgépek és bombák kutatására kiképzett kutya segíti a munkájukat.

 

 

Tréber Tibor

Szólj hozzá!

Címkék: közélet külföld oroszország terrorizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://trebertibi.blog.hu/api/trackback/id/tr262660499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása