HTML

Tréber Tibi ír...klikkelj, olvass

Tréber Tibor, publicista palánta, hétvégi hírszerkesztő, egyébként a világra nyitott, azt fél szemmel követő, elmélkedő, amatőr blogger írásait teszi itt közre.

Friss topikok

Archívum

10., Hova tartunk a "bioenergiával"?

2011.02.14. 01:01 :: trebertibor

 Újabb fa tüzelésű, biomassza erőművet adtak át.

 

Átadták a Komlói Fűtőerőmű Kft, biomassza tüzelésű blokkját. A 18 Megawatt hasznos teljesítményű fűtőműtől azt várják, hogy 12 százalékkal csökkenjen a távhőszolgáltatás ára a komlói 5100 lakásban és 300 intézményben. Ezt az indokolja, hogy a biomassza olcsóbb, mint az eddig használt földgáz. A blokk működéséhez szükséges, évi 15 ezer tonna fa alapanyagot, Komló 20 kilométeres körzetéből fogják kitermelni.

 

 

Az 1,9 milliárd forintból épült, új biomassza blokk előnye, hogy a fűtőanyaga miatt, kisebb a széndioxid kibocsátása. Továbbá az új fűtőmű üzembe állításával, becslések szerint mintegy felére esik vissza, a régi hőerőmű termelése. Így ennek az erőműnek is csökken a káros anyag kibocsátása.

 

Húsz kilométerre komlótól, Pécsett is üzemel biomassza erőmű. Ez egy 9 milliárd forintból épített, 50 Megawatt teljesítményű, villamos energiát előállító blokk. Az előzetes becslés alapján 300 ezer tonna faaprítékot használt volna fel évente, ezt azonban 120 ezer tonnával túllépték. Az erőműbe érkező tüzelőanyag 70%-a erdőgazdálkodásokból, 20%-a faipari aprítékból, 10%-a pedig a fafeldolgozás melléktermékeiből származik - írja Hortváth Ernő, a pécsi erőmű logisztikai üzletágvezetője, a pannonpower weboldalán. Hozzáteszi azt is, hogy az erdőgazdálkodást két állami erdészeti társaság végzi, amelyek minden egyes szállítmányt eredetigazolással látnak el.

 

Hatalmas szép tölgyfák mennek a pécsi erőmű felé - mondta Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) vezetője, aki szerint megkerülik a fakitermelés szabályait. Mivel egyszerre maximum csak három-öt hektáron lehet kitermelni, néhány sor fát meghagynak, majd folytatták a kitermelést. A CMM által szervezett "riadólánc" megállapította, hogy Somogy és Tolna megyéből is nagy mennyiségű rönkfát szállítanak a pécsi erőműbe.

Dr. Barótfi István, a Szent István Egyetem rektorhelyettese, nem tartja környezetkímélő megoldásnak, ha 50–100 kilométerről szállítják a fűtőanyagot a biomassza-erőművekbe. Hiszen a nagy távolságból való szállítás alatt, a gépjárművek jelentős mennyiségű káros anyagot bocsátanak ki. A megújuló energiaforrások alkalmazását kutató Barótfi szerint, legfeljebb 20-40 kilométeres sugarú körből kell ellátni az ilyen létesítményeket tüzelővel.

 

Az elmúlt hét évben, közel 20 százalékkal csökkent a fakitermelés a Mecsekben - nyilatkozta Burián Endre, a Mecseki Erdészeti Zrt, gazdálkodási igazgatója a Heti válasznak. Véleménye szerint, azért látszik ennek az ellenkezője, mert eddig vasúton szállították a rönköket Olaszországba. Az elmúlt években azonban, az állami cég által kitermelt tüzifa 75-80 százalékát a pécsi erőmű használja fel. Oda viszont, a jobban szem előtt lévő, teherautókon folyik a szállítás.

 

Barótfi István szerint, már nincs szükség új, nagyméretű biomassza erőművekre hazánkban. Úgy véli, hogy kisebb, a helyi igényeket kielégítő blokkok telepítése lenne a jó megoldás, olyan területeken, ahol van elegendő tüzelőanyag. Ez utóbbi főleg, ahogy több helyen Ausztriában is, a mezőgazdaságban és a helyi iparosoknál keletkező szerves hulladék lehetne. Például szalma vagy faforgács.

 

A nagy méretű biomassza erőművek építését, többen az Uniós irányelvekhez vezetik vissza. A tervek szerint az Unióban a megújuló energiaforrások részarányát az energiatermelésben, 2010-re 22,1 százalékra kell emelni. Magyarországon a részarány az egy százalékot sem érte el, 2004-ben. Az általunk vállalt 2010-es cél pedig, 3,6 százalék volt.

 

Tréber Tibor 

Szólj hozzá!

Címkék: közélet belföld környezetvédelem biomassza

A bejegyzés trackback címe:

https://trebertibi.blog.hu/api/trackback/id/tr72659380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása